Monday, October 26, 2009

Good Bye my dear DADDY & MOMMY (R.I.P)

28.09.2009 - Bukan senang untuk menerima takdir yang Tuhan tentukan,tambahan pula kematian itu secara mengejut. Ianya terlalu menyakitkan!!!!!!! Tambahan pula hanya pada daddy tempat Chubby bermanja setelah mendiang mommy pergi pada 25.01.2004, ketika itu chubby masih bujang dan 2 adik masih kecil.

Bayangkan pula perasaan seorang anak yg berjumpa kali terakhir dgn daddy pada majlis perkahwinan Chubby Nov 2008...

Jarak diantara Langkawi dan Sabah terlalu jauh untuk Chubby dan keluarga beramah mesra. Selama hampir 4 tahun Chubby di Langkawi, hanya talian telefon menjadi penghubung diantara Chubby dan daddy. Tetapi inilah takdir....

Ketika hayat mendiang mommy, Chubby sentiasa ada di sisi menjaganya dan dia menghembuskan nafas terakhir di hadapan cHubby sekeluarga. Tetapi mendiang dady, menghembuskan nafas terakhir hanya di hadapan 2 adik lelaki chubby & keluarga. Chubby ketika itu sedang beratur untuk membeli tiket penerbangan pulang ke Sabah, hinggakan cHubby terjatuh ketika berpusu-pusu mendapatkan tiket kapal...

Chubby sebagai anak sulung mohon agar Tuhan berikan kekuatan kepada kami 3 beradik untuk melalui kehidupan sebagai anak yatim piatu dengan penuh kekuatan.

Usia muda menjadi anak yatim piatu bukan mudah. Tambah pula, adik bongsu hanya berusia 5 tahun ketika mommy pergi dan ketika daddy pergi, Ben-Ben berusia 11 tahun dan terpaksa belajar berdikari di usia yg terlalu muda...adik bongsu sgt manja dgn mendiang dan mereka seperti sepasang kekasih, ke mana sahaja sentiasa bersama...kesian Ben - Ben....

Mendiang adalah kawan baik Chubby
sangat periang dan jarang sekali marah pada anak-anak...
sgt penyanyang kpd anak-anak...
mengutamakan kebajikan anak-anak drpd diri sendiri....
yg paling menyedihkan..mendiang daddy dan mommy belum sempat melihat cucu pertamanya..adoi!!!!

Apapun, Chubby terima semua ini sebagai takdir..walaupun sakit dlm hati ini memakan masa untuk pulih.............

May God Bless & RIP to both of you the late Kimpilid Bukin & Juliana Chai Ying

Welcome to my BabyCarlene Micaela Michael

My little baby girl selamat dilahirkan secara pembedahan pada 29 Julai 2009. Anak yang sepatutnya melihat dunia pada 29.09.2009 telah dilahirkan sebagai bayi pra-matang, berat 1.4kg dan panjang 40cm. Gambarnya akan dimasukkan sebentar lagi..sabar bah.Tunggu, heheeee

Friday, July 3, 2009

Journey Of Life


Perut sudah berisi, hehe..


Wedding Day 29.11.2008


Surat AKU JANJI - Engagement 01.01.2008

Wednesday, June 24, 2009

A Worried Husband...





4 husbands were sitting at the waiting room in a hospital while waiting for their wives birth giving.

Then a nurse came out and told to the first daddy, "Congratulation, you got twins!".
"Ohh.. maybe its a coincident" said the daddy. "I am working with the Petronas Twin Towers".

Then another nurse came out and told to the second daddy, "Congratulation! you have triplets!"
"Wooow!, this is a coincident too" said the second daddy. "I am working for 3M Corporation"

Another nurse came out and told the third daddy, "Congratulation! Isteri you dapat kembar empat,"
"Alhamdulillah! Maybe this is also a coincident. I kerja di Four Season Hotel!"

While, the fourth daddy-to-be were in uncontrolled worry. All the 3 daddies asked him,
"Why are you seems so worry??"

He answered, "I am working with Seven-Eleven!"

Thursday, May 28, 2009

LaWaknye, hahaha! - Khasiat TeLuR sEparUh masaK



Aziz dan Ani membawa anak lelaki mereka yang berusia 6 tahun ke klinik. Walaupun pada mulanya agak malu dan segan, akhirnya mereka membuka mulut juga menceritakan kebimbangan mereka tentang kemaluan anak mereka yang agak kecil berbanding kanak-kanak lain yang sebayanya.

Selepas melakukan pemeriksaan, doktor berkata,

"beri makan telur separuh masak setiap pagi. Lama-lama besarlah tu."

Besok pagi, apabila anak lelaki mereka hendak bersarapan, terkejutlah dia melihat ada 10 biji telur di meja makan.

"Telur ni untuk saya ke mak?", tanya si anak.

"Engkau makan dua biji saja. Yang lain tu untuk ayah
kau punye", kata emaknya.

--ChuBBy : Hahahaa..tiru lah perkara d atas utk jejaka idaman anda, haha.

Friday, May 22, 2009

Visual RaDio LANGKAWIfm@Langkawi Parade


Baby With Kids Yang sexy, wow! ahaks...


On 16.05.2009 Baby & DJ Ain - 2 Future Mom;
On 19.05.2009, DJ Ain is a 'mommy' to a baby boy, Afdhal Mu'ammar, congrats my dear sis!




MC For Pertandingan Bintang Kecil 2009




Dance From Lenny Music School Students

McDonald Advertisement...

video
video

Sunday, May 17, 2009

Gundul VS BooOs...

Gundul : Boss,saya nak minta MC lagi hari ini, bolehlah, Boooossss...

Boss : Salam pun tak beri, terus nak minta MC, MC dan MC lagi.Berapa hari dalam seminggu kamu nak MC ni..datang pejabat sekarang, banyak kerja awak tak siap, Gundul! Semalam kata sakit, tapi ada orang lapor pada saya yang awak MC sebab nak kahwin bini yang entah nombor berapa lagi!!!

Gundul : Kali ini, saya tak tipu,terpaksa ambik emergency leave nih.....Gambarnya pun saya dah email pada boss..tolonglah boss,betul boss,saya tak tipu
........ sungguh..... .. Tengoklah email sekarang, bosss..."
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V

Friday, May 15, 2009

Maid Yang Sexy...


-- cHuBBy : wow! boleh tahan orang gaji ini, hehehehe...

Thursday, May 14, 2009

Way To MaKe Ur BaBy sTronG...

video

Useful 'Household' Tips For Everyone.....

>Ants Problem:
Keep the skin of cucumbers near the place or ant hole.

>To get pure and clean ice:
Boil water first before freezing.

>To make the mirror shine:
Clean with Sprite

>To remove chewing gum from clothes:
Keep the cloth in the freezer for an hour.

>To whiten white clothes
Soak white clothes in hot water with a slice of lemon for 10 minutes 10.

>To give a shine to hair:
Add one teaspoon of vinegar to hair, then wash hair.

>To get maximum juice out of lemons:
Soak lemons in hot water for one hour, and then juice them.

> To avoid smell of cabbage while cooking:
Keep a piece of bread on the cabbage in the vessel while cooking.

> To rid the smell of fish from your hands:
Wash your hands with a little apple vinegar.

> To avoid tears while cutting onions:
Chew gum.

> To boil potatoes quickly:
Skin one potato from one side only before boiling.

> To boil eggs quickly:
Add salt to the water and boil.

> To check freshness of fish:
Put it in a bowl of cold water. If the fish floats, it's fresh.

> To check freshness of eggs:
Put the egg in water. If it becomes horizontal, it's fresh. If it becomes
slanting, its 3-4 days old. If it becomes vertical, its 10 days old. If it
floats, it's stale.

> To remove ink from clothes:
Put toothpaste on the ink spots generously and let it dry completely, then wash.

>To skin sweet potatoes quickly:
Soak in cold water immediately after boiling.

> To get rid of mice or rats:
Sprinkle black pepper in places where you find mice or rats. They will run away.

-- chuBBy : GoOd LucK..

Wednesday, May 13, 2009

Kita Makan BERAS, dia makan TANAH...

Dalam sebulan, berpinggan-pinggan nasi telah kita telan. Ada yang berpendapat, biar tiada usin (duit) beli baju baru, seluar baru dan sebagainya yang tidak penting, asalkan ada usin untuk beli makanan, kan? Tapi tengok gambar di bawah, mereka menikmati makanan dengan PERCUMA setiap hari...anda mampu menjadi seperti mereka?







TeSt KuaLiTi MATA anDa...


TEST KUALITI MATA ANDA? Cuba, try dan test d URL ini, siok dan menyeramkan tau, ahaks!

Saturday, May 9, 2009

Happy Mothers Day!


-- ChuBBy : Rest In Peace to my beloved late mom, Mdm Juliana Chai Ying...
Tahun ni genap 6 tahun Chubby tidak dapat celebrate mothers day lagi..what to do,
Tuhan sudah panggil 'mommy' ChuBBy lebih awal.
Sungguhpun mommy sudah pergi lebih dahulu, Chubby bersyukur sebab Chubby sempat
menjaganya sejak Chubby berumur 9 tahun lagi. Bayangkan, Chubby menjaga mommy
selama 9 tahun dia sakit.....
namun, Chubby sangat kecewa, sebab mommy tidak sempat melihat kehidupan Chubby
kini....

Sketsa Hari Ibu :

Orang kata aku lahir dari perut mak.. (bukan org kata...memang betul)

Bila dahaga, yang susukan aku.... mak
Bila lapar, yang suapkan aku.... mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. .. mak
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut.... Mak
Bila bangun tidur, aku cari.... mak
Bila nangis, orang pertama yang datang .... mak
Bila nak bermanja, aku dekati.... mak
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah.... mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya.... mak
Bila nakal, yang memarahi aku.... mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma.... mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah.... mak
Bila takut, yang tenangkan aku.... mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk.... mak
Aku selalu teringatkan .... mak
Bila sedih, aku mesti talipon.... mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu..... mak
Bila bengang.. aku suka luah pada.. mak
Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaakkkk! "
Bila sakit, orang paling risau adalah.... mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga.... mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu.... mak
Bila ada masalah, yang paling risau.... mak
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku.... mak
kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk..... mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku.... mak
Yang selalu berleter kat aku... mak
Yang selalu puji aku.... mak
Yang selalu nasihat aku.... mak
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk..... mak

Bila Aku ada pasangan hidup sendiri....
Bila seronok, aku cari....pasanganku
Bila sedih, aku cari.... mak
Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada.... mak
Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat.... emakku
Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah.... mak
Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu”
Selalu.. aku ingat pasanganku Selalu.. mak ingat kat aku
Bila-bila... aku akan talipon pasanganku
Entah bila... aku nak talipon mak
Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk emak

Renungkan:

"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk mak?
mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".
Berderai air mata jika kita mendengarnya........
Tapi kalau mak sudah tiada..... ..... MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT.... Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....
berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....
berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya.....
berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya.......
berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....
dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.Kos upah membantu ibu:

1) Tolong pergi kedai : RM4.00
2) Tolong jaga adik : RM4..00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00
6) Tolong sapu sampah : RM3.00
Jumlah : RM17.00

Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya.

Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.

1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PEPERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu - PERCUMA
Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh si ibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata,
"Saya Sayangkan Ibu".

--Pesan ChuBBy : Untung anda yang masih ada mak, ummi, mama, mommy atau apa jua panggilan anda terhadapnya. Anda akan rasa menyesal dan sedih bila keadaan sudah jadi seperti ChuBBy yang kini sudah tidak dapat bercakap, mendengar suaranya, bergurau senda dan segalanya sudah tidak akan wujud lagi...ChuBBy menangis air mata darah sekalipun, mommy tidak akan kembali. Jadi, jagalah ibu anda sebaiknya.Antara ChuBBy dan mommy, yang tinggal cuma kehidupan ChuBBy yang perlu diteruskan...urang putih cakap ' Life Must Go On '...

Friday, May 8, 2009

Alkisah BAJU CINTA, hahahaha!




BAJU CINTA.

Seorang nenek datang menziarahi rumah cucu perempuannya yang baru berkahwin.
Setelah membunyikan loceng, si nenek terkejut kerana mendapati cucu perempuannya membuka pintu tanpa seurat benang pun di badannya.
Belum sempat si nenek bertanya, si cucu berkata,
"Saya sedang menunggu suami saya pulang dari berkerja ni nek!"
"Yang kau telanjang tu kenape!!!??? " marah si nenek.
" Ala nek, ini la BAJU CINTA saya," balas si cucu perempuannya.
"BAJU CINTA ??" si nenek kehairanan.
"Ya, suami saya menyukainya dan saya juga begitu senang MEMAKAInya.
Saya harap nenek balik dulu sebelum suami saya pulang kerana tentu suami saya akan berasa malu melihat saya memakai BAJU CINTA ini di hadapan nenek.." Pinta si cucu dengan penuh hormat.
Si nenek faham kehendak cucunya. Dia fikir mungkin itu cara terbaru si isteri melayan sang suami...

Di dalam perjalanan pulang si nenek mendapat idea..
Fikirnya, dengan mengikut cara cucunya, sudah tentu dia dapat mengeratkan hubungannya dengan si atok (suaminya) yang sudah berumur.
Sesampainya di rumah, si nenek terus menanggalkan semua pakaiannya,mandi,berbedak dan memakai minyak wangi sewangi- wanginya.
Dia menuggu kepulangan suaminya dengan sabar.
Beberapa ketika si Atok pun pulang.
Sebaik saja pintu dibuka, si Atok terkejut sakan melihat si nenek (isterinya) berbogel di depan pintu.
"Awat hang nie? Dah buang tebiat keee???" marah si Atok.
"Ini lah BAJU CINTA saya bang" kata si nenek.
"BAJU CINTA???..... . Kok iye pun, IRON la dulu baju tu!!berkedut sgt nampaknya.."



ChuBBy : HaHaHaHaHaHa....Kesian si nenek, impiannya dimusnahkan oleh si atok, hehe.

Tuesday, May 5, 2009

Zaman Chubby Dulu....




Wah..rupa Chubby waktu kici lah...


Inilah muka anak KadazanDusun yang sudah sesat di Pulau Langkawi...


oOOoh, burung helang Langkawi 'bawa lah daku pulang ke lokasi Pesta Kaamatan dalam Malaysia ini', ahakssS!

Tapi persoalannya, laratkah burung helang itu mahu bawa Chubby yang sudah jadi Baby tua ini, malah sudah gendut ini? hahahaha...takut patah pula sayap burung helang itu nanti..hehe.

Hidup Mesti Happy bah, tetapi jangan lupa pada...


R.I.P to my late 'mommy'. May God Blessed your soul.
Chubby mahu berkongsi mengenai email yang di 'forward' oleh adik Chubby yang berbaju biru di gambar sebelah itu..mungkin anda juga pernah menerima email tersebut daripada kenalan anda?
"RENUNGKANLAH"

Aku terlanggar seorang asing semasa berjalan, "Oh maafkan saya, saya tak perasan" Katanya
"Maafkan saya juga, Saya tak nampak saudara"
Kami amat bersopan dan saling menghormati,
Kami saling melambai sambil berlalu pergi,
Tetapi di rumah lain pula ceritanya...
Bagaimana kita melayan orang tersayang, tua dan muda?

Lewat petang, tika memasak makan malam,
Anak lelaki kecilku berdiri di dapur secara diam-diam,
Bila berpaling aku hampir melanggarnya jatuh, Jerkahku, "Jangan buat kacau di sini, pergi main jauh-jauh"
Dia berlalu pergi, hatinya hancur luluh dan beku, Aku tak sedar, bertapa kasarnya kata-kataku,

Sedangku berbaring di katil mendengar musik, Terdengar suara halus datang membisik,
"Bila bersama orang tak dikenali, kamu begitu bersopan dan merendah diri, Tetapi ahli keluarga tersayang, sering dimarah dan dicaci",
"Cubalah kau pergi lihat di lantai dapur, Kan kau temui bunga-bungaan berterabur", "Itu adalah bunga-bunga dibawa anak kecil itu untuk kamu, Dia memetiknya sendiri, kuning, biru dan unggu",
"Dia berdiri senyap agar jadi kejutan buat kamu, Kamu tak pernah sedar airmatanya juga turut mengalir terkilan atas kemarahan yang kamu lemparkan kepadanya",

Pada tika ini, aku merasa amat kecil sekali, Airmataku mencurah ibarat air di kali, Senyap-senyap ku kebiliknya, dan melutut di katil, "Bangunlah, anakku, bangunlah si kecil"
"Apakah bunga-bunga ini dipetik untuk mak? Dia tersenyum...
Katanya, "Adik terjumpanya belakang rumah di semak"
"Adik memetiknya kerana ia cantik seperti ibu, ibu tentu suka terutama yang unggu,

Lantas aku berkata, "Maafkan ibu, atas sikap ibu hari ini, Ibu tak harus menjerkah kamu, sebegini,
Katanya pula,"Oh, ibu, itu tak mengapa, Saya tetap sayang ibu melebihi segala,

Bisikku pula, "Anakku, ibu pun sayang kamu, dan ibu suka bunga itu, terutama yang unggu..mereka lantas berpelukan dengan penuh mesra sebagai anak dan ibu yang saling sayang-menyayangi antara satu sama lain.

FAMILY

Adakah kamu sedar, sekiranya kita mati hari ini, syarikat tempat kita berkerja akan senang-senang mendapat pengganti, dalam hanya beberapa hari? Tetapi keluarga yang kita tinggalkan, akan merasa kehilangan kita sepanjang hayat.

Dan sedarlah, sekiranya kita menghabiskan masa kita kepada kerja, Melebihi keluarga kita, adalah merupakan su atu pelaburan yang tidak bijak. Bukankah begitu?

Jadi apakah maksud yang tersirat?

Tahukah anda makna "FAMILY"?

FAMILY = (F)ATHER (A)ND (M)OTHER (I) (L)OVE (Y)OU

" HARGAILAH KELUARGA ANDA SELAGI KITA MASIH BERNAFAS "

***Maksudnya memberi pengajaran :

Betapa pentingnya FAMILI dalam hidup kita....
Jadi, hargailah FAMILI kita selagi kita masih hidup. Sebolehnya, jangan sesekali menjadikan salah seorang ahli dalam FAMILI kita itu 'MUSUH'...Jika ada yang bersengketa dengan ahli FAMILI anda, segera jernihkan keadaan.

Ini kerana jika mereka sudah dijemput oleh Tuhan ke dunia baru...tidak mustahil, kita sanggup menangis di hadapan jenazahnya akibat penyesalan kita yang tidak sempat memohon maaf daripadanya sewaktu dia masih ada...tetapi sewaktu dia masih hidup, kita MALU pula untuk berbaik-baik dengannya....betapa tingginya EGO kita sebagai manusia, kan?

--Chubby : Uuinaaa..Email ini membuatkan Chubby sukar tidur malam bah...aDoOoi...

Langkawi - KL - Negeri Di Bawah Bayu..